Chimie transfrontalieră la interfața științelor moleculare

Instituție gazdă:
Universitatea de Vest din Timișoara


Coordonatori:
Conf.univ.dr. habil. Mihaela Matache, Universitatea din București
Conf.univ.dr. habil. Niculina Daniela Hădade, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
Senior Lecturer Dan Gheorghe Pantoş, PhD, MRSC, FHEA, University of Bath
Conf.univ.dr. Vlad Andrei Chiriac, Universitatea de Vest din Timișoara

Descriere:
Workshopul este destinat întâlnirii unor cercetători, personalități marcante din străinătate și din România cu cercetători tineri, doctoranzi din diaspora și din România, în scopul inițierii sau dezvoltării de colaborări științifice în chimie și în domenii conexe chimiei, precum chimia supramoleculară, chimia biologică, chimia materialelor.

Chimia supramoleculară sau chimia interacţiilor necovalente este un domeniu definit de profesorul Jean-Marie Lehn, de la Universitatea din Strasbourg, Laureat al premiului Nobel pentru Chimie în 1987, care s-a dezvoltat de-a lungului ultimilor patru decenii în numeroase direcții, prin preluarea conceptelor pe baza cărora operează. Workshopul va beneficia de prezența, confirmată, a domnului profesor Lehn, ca o recunoaștere a calității cercetătorilor români din țară și diaspora implicați în acest domeniu al chimiei.

Dezbaterile se vor concentra asupra realizărilor științifice recente obținute de cercetătorii invitați, posibilitățile de inițiere a unor noi proiecte comune, inter și multidisciplinare. Se va crea cadrul unor discuți privind starea cercetării la nivel fundamental în aceste domenii și oportunitățile de progres a rezultatelor științifice precum și creșterea calității resurselor umane în cercetare.

Participarea domnului academician Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, va asigura workshop-ului o ținută științifică înaltă. În acest sens vor contribui esențial și prezentările/conferințele susținute de către Nicolas Giuseppone și Ivan Huc (au confirmat participarea), doi cercetători de certă reputație mondială în domeniul chimiei.

Organizatorii se vor asigura de o distribuție echilibrată a prezenței cercetătorilor tineri, doctoranzi și postdoctoranzi, în scopul încurajării și atragerii înspre cariera de cercetător, având ca modele cercetători români cu experiență din țară și diaspora care activează la cel mai înalt nivel în cercetarea mondială.

Contact:
Conf.univ.dr. Vlad Andrei Chiriac, Universitatea de Vest din Timișoara
Email: vlad.chiriac@e-uvt.ro

Locație: Universitatea de Vest Timișoara, sala A11