Rolul antreprenoriatului și a organizațiilor sale în atingerea obiectivelor de Dezvoltare Durabilă prin activități de cercetare și inovare

Instituție gazdă:
Universitatea de Vest din Timişoara

Coordonatori:
Prof. univ. dr. emeritus Nicolae Bibu, Universitatea de Vest din Timişoara
Dr. Mihai Lisețchi, Universitatea de Vest din Timişoara
Associate professor Georgiana Els, PhD, University of Lincoln (Marea Britanie)
Conf. univ. dr. Ileana Rotaru, Universitatea de Vest din Timişoara
Conf. univ.dr. Andrei Pelin, Universitatea de Vest din Timişoara

Descriere:
Workshopul urmărește evidențierea rolului pe care antreprenoriatul îl are în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite (ONU).

De la aprobarea lor în 2015, obiectivele ONU de dezvoltare durabilă au devenit un element esențial al politicilor publice și al intervențiilor organizațiilor private care abordează marile provocări ale societății. Studiile anterioare (Littlewood și Holt, 2018) și activitățile practicienilor evidențiază rolul important pe care antreprenoriatul social îl deține în stimularea dezvoltării durabile și incluzive prin combaterea inegalității și contribuția sa la abordarea unora dintre cele mai mari provocări vizate de ODD.

ODD necesită colaborări transsectoriale și multidisciplinare care impun partenerilor globali și locali acțiuni care să conveargă către un set de obiective comune acceptate ca fiind importante și legitime. Ambițioasele ODD solicită ca organizațiile de antreprenoriat social să se implice și să contribuie cu cunoștințe specifice care pun în valoare capacitățile lor de adaptare și inovare. Ca atare, contextul promite importante beneficii pentru cei implicați în antreprenoriat, fie el cu scop de profit sau social, și organizațiile sale (firme, ONG etc.): consolidarea relațiilor lor cu părțile interesate prin creșterea legitimității activităților lor și facilitarea mobilizării resurselor prin gruparea activităților lor în vederea abordării colective a ODD (Grodal și O’Mahony, 2017; Castellas și Ormiston, 2018).

Complexitatea tematicii abordate permite identificarea contribuției pe care o au antreprenorii în rezolvarea problemelor societății și coagularea unor viitoare demersuri comune de cercetare care să reunească reprezentanți din mediul academic din țară și din diaspora. De asemenea, modele de succes (bune practici), dar și efortul constant depus de o varietate de actori ai domeniului antreprenorial, într-o gamă diversă de domenii, reprezintă o resursă utilă care necesită valorificarea și promovarea constantă în rândul tuturor celor interesați. Mai mult decât atât, fundamentarea antreprenoriatului și a practicilor sale pe baze științifice, prin cercetări de profunzime, cu abordări transversale, atrage descoperirea elementelor inovative, de utilitate la nivel individual și comunitar, care se pot coagula în piloni de dezvoltare durabilă pentru întreaga societate.

Un alt obiectiv al workshop-ului este să realizeze un diagnostic al stadiului actual de dezvoltare al ecosistemului antreprenorial din România, să inventarieze modul în care alte țări din Europa cu experiență în domeniul antreprenoriatului au impulsionat dezvoltarea acestuia și ce lecții poate învăța România de la alții pentru a contribui la transformarea antreprenoriatului românesc într-o sursă de creștere economică sustenabilă și dezvoltare socială durabilă a României

Contact:
Conf. univ. dr. Ileana Rotaru, Universitatea de Vest din Timişoara
Email: ileana.rotaru@e-uvt.ro
Conf. Andrei Pelin
Email: 
andrei.pelin@e-uvt.ro

Locație: Facultatea de Economie și Administrare a Afacerii Timișoara, sala 102