Spațiul – noul continent global

Instituție gazdă:
Universitatea de Vest din Timişoara

Coordonatori:
Dr. fiz. CS 1 Marius-Ioan Piso, Agentia Spatiala Romana
Conf. Dr. Madalin Bunoiu, Universitatea de Vest din Timişoara
Dr. Prof. Adrian Gheorghe Old Dominion University, Norfolk, SUA

Descriere:
În ultimul deceniu în Romania sectorul de cercetare, dezvoltare și aplicații în domeniul spațial a devenit sustenabil, realizându-se o masă critică de mai mult de 1200 de specialiști angajați în mai mult de 150 de entități industriale, de cercetare și universitare. Nivelul de implicare operațională a tehnologiei spațiale s-a extins la sectoare precum protecția mediului, sisteme complexe de infrastructuri de transport, energie, urbane, administrație, securitate națională și apărare.

Corelarea strânsă între național și internațional a făcut că România să fie considerată un actor atât la nivel european cât și global. Proiectele spațiale conduse în România au inclus și participarea specialiștilor din diaspora europeană și globală și s-au creat comunități stabile în domenii diferite, de la știință fundamentală până la drept spațial, politică și securitate.

Scopul evenimentului este de evidențiere a acestor comunități și de estimare a gradelor de agregare, în vederea definirii unor entități cu grad mare de competitivitate care să fie o bază permanentă pentru realizarea de proiecte semnificative cu output orientat în particular spre România.

Domeniile sunt: știință și explorare spațială, servicii și aplicații spațiale, securitate pentru spațiu și din spațiu – conforme cu strategia 3S a Agenției Spațiale Române.

Sunt mai mult de șase decenii de când civilizația umană a început explorarea spațiului circumterestru, a Lunii și a Sistemului Solar. Observational și teoretic, Universul este cunoscut din ce în ce mai detaliat, în prezent știință având consens asupra modelului big-bang, a evoluției stelare și despre necesitatea de a explicita conceptul de materie întunecată care ar contribui predominant la masa totala a Universului.

Cunoașterea este clar condusă de programele spatiale – cele observaționale (telescoape în diferite benzi spectrale, detecția de radiație gravitațională) cât și cele de explorare robotica și umană – toate planetele sistemului solar, de asemenea asteroizi și comete, au fost survolate și câteva au fost accesate de misiuni robotice. De asemenea, spațiul cosmic este utilizat pentru asigurarea stabilității și bunăstării umane – prin sisteme de apărare planetara (instrumente langa Soare și în puncte Lagrange pentru avertizări flux solar ridicat, protecția împotriva asteroizilor, monitorizarea atmosferei și magnetosferei terestre), sisteme care se constituie în infrastructuri critice pentru civilizația noastră. Reluarea și dezvoltarea programelor de explorare cu echipaj uman a Lunii si planetei Marte are deja ca scop apropiat utilizarea condițiilor și a resurselor extraterestre iar pe termen lung deplasarea unor industrii terestre și crearea de condiții de habitabilitate. Descoperirea de numeroase planete în vecinătatea restrânsa a Sistemului solar (<100 ly) care par sa fie proprii susținerii vieții în mod asemanator cu cel terestru stimulează imaginația și vederea universala și fundamentează scopul extinderii fizice a civilizației umane și în alte locuri decât Terra.

Contact:
Conf. Dr. Madalin Bunoiu, Universitatea de Vest din Timişoara
Email: madalin.bunoiu@e-uvt.ro

Locație: Universitatea de Vest din Timișoara, sala A02